@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » [求助] 唔知係唔係關個BISO事.........

2008-9-30 19:14 easy1
果日小弟手多多去 SET下個BISO
唔知係唔係有D野SET唔O岩
當按下F10 SAVE & EXIT 之後
電腦依舊重新啟動
不過就發出了兩聲 BEE BEE 聲
個LCD 就無畫面(黑色的)
MOUSE有電到 鍵盤應該無電到(無著燈)
跟住打算 RESATRT 點之RESTART唔到
跟住熄機再開(我按著POWER5秒關機的)
之後打算重新開機可以SET番BISO為原廠
點之依然係黑畫面 無反應.....
係其他論壇到睇到 完全關機,無電情況下拎出底板電磁
一樣沒反應....什至 把CPU,RAM,等等 全部拔起,再重裝
也沒有反應......
請問有無高手可以幫下我.....
THANK YOU..

2008-10-1 13:18 小榮xD
那個是BIOS!!!!!!
BEEBEE兩聲有幾種問題
你要講下個兩聲係長定短
因為好似有分1長1短同2短
兩個形成原因都唔同

2008-10-1 13:21 小榮xD
如果你只是動過BIOS..咁就應該係ECC問題  姐係2短警報聲
解決方法:在BIOS設定中將關於ECC校驗的Integrity Mode 選項設定為DISABLED或者Non_ECC

**下次唔好亂搞BIOS- -

2008-10-5 11:47 easy1
[quote]Originally posted by [i]BlackCat=][/i] at 2008-10-1 01:21 PM:
如果你只是動過BIOS..咁就應該係ECC問題  姐係2短警報聲
解決方法:在BIOS設定中將關於ECC校驗的Integrity Mode 選項設定為DISABLED或者Non_ECC

**下次唔好亂搞BIOS- - [/quote]

係呀..應該係兩聲短既警報聲
但係我點樣先可以去番BIOS既畫面??

2008-10-5 13:57 小榮xD
你點去BIOS都唔記得-0-!!
每塊底版都唔同
當出現主機版公司個個LOGO時(姐係開機時)就禁 F1或F2或DELETE(唔同板唔同)去BIOS

2008-10-5 20:22 easy1
[quote]Originally posted by [i]BlackCat=][/i] at 2008-10-5 01:57 PM:
你點去BIOS都唔記得-0-!!
每塊底版都唔同
當出現主機版公司個個LOGO時(姐係開機時)就禁 F1或F2或DELETE(唔同板唔同)去BIOS [/quote]

我所講既問題就係..
我開機既時候就已經黑畫面了
並沒有任何顯示...
所以我入唔到BIOS
而我係用 INTEL 底板
本應按F2 就可以進入 BIOS
不過依家甚麼也做不到

請問 我應該怎樣做呢??
THANK YOU

2008-10-5 20:26 小榮xD
塊版無自檢?

2008-10-5 20:27 小榮xD
最簡單重設BIOS
開左個機殼   穩個BIOS電池出黎
折左佢出黎等10幾20秒裝番就OK

2008-10-5 21:27 easy1
[quote]Originally posted by [i]BlackCat=][/i] at 2008-10-5 08:27 PM:
最簡單重設BIOS
開左個機殼   穩個BIOS電池出黎
折左佢出黎等10幾20秒裝番就OK [/quote]
呢個方法我試過,不過結果都係一樣
我頭先拎左部電腦去電腦店
比人地檢查.....
"佢話檢查過,應該係底板同顯示卡有問題"
不過我問佢有咩問題佢又答唔到我....
或者 已經唔係BIOS 出錯.....
不過我好多謝你"BlackCat=]"
資料上既提供....
但係都係好似束手無策咁..

2008-10-5 22:30 小榮xD
-0-!
無親身見過係會咁- -"
xD

2008-10-5 22:32 小榮xD
[quote]Originally posted by [i]easy1[/i] at 2008-10-5 09:27 PM:
呢個方法我試過,不過結果都係一樣
我頭先拎左部電腦去電腦店
比人地檢查.....
"佢話檢查過,應該係底板同顯示卡有問題"
不過我問佢有咩問題佢又答唔到我....
或者 已經唔係BIOS 出錯.....
不過我好 ... [/quote]
電腦店好垃圾- -
我個fd要破解番個登入密碼都要收170
我10分鐘唔洗就移除左個password- -
但應該唔會係display card問題
佢可能見你無畫面先咁講

2008-10-7 15:28 easy1
[quote]Originally posted by [i]BlackCat=][/i] at 2008-10-5 10:32 PM:
電腦店好垃圾- -
我個fd要破解番個登入密碼都要收170
我10分鐘唔洗就移除左個password- -
但應該唔會係display card問題
佢可能見你無畫面先咁講 [/quote]
咁樣姐係無計.....
想問一下 如果電腦有任何一部份有流電
既情況...會唔會影響到??
有無機會因為流電引致無畫面?

2008-10-7 16:10 小榮xD
唔關事..
因為你係2短..
你將火牛關左..斷曬底板d電源..
再將個bios電折左佢..
等佢一日先裝番一定可以reset  BIOS!!

2008-10-8 00:45 easy1
[quote]Originally posted by [i]BlackCat=][/i] at 2008-10-7 04:10 PM:
唔關事..
因為你係2短..
你將火牛關左..斷曬底板d電源..
再將個bios電折左佢..
等佢一日先裝番一定可以reset  BIOS!! [/quote]

好..等我試下呢個方法先
thank you

2008-10-8 16:34 小榮xD
得左同我講XDD

2008-10-11 15:39 easy1
[quote]Originally posted by [i]BlackCat=][/i] at 2008-10-8 04:34 PM:
得左同我講XDD [/quote]

都係唔得....><

2008-10-11 16:42 小榮xD
你部機咁強-v-"

2008-10-12 14:06 ricesir
我搭咀先,
你部機機齡有幾多?
呢家開電源仲有冇聲?

我懷疑電池可能無電 (可以用叉錶 check 下)
(不過通常無電未必會有聲,只會開唔到機)
期次可能 display card 壞
(你用 on-board 嗎? 如果可以的話試下換一換)
另外, 我又懷疑火牛可能有問題
最壞情況, cpu 瓜左

其實有好多可能, 資料有限, 盡量估

2008-10-17 00:32 voao
o yes~ thank you very much~

頁: [1]