@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » 由VISTA轉回XP∼懇求大家幫手

2008-7-29 11:45 山雞仔仔
由VISTA轉回XP∼懇求大家幫手
VISTA有太多軟件不支授
玩ONLINE GAME要
問N個人做N個步聚先玩到
而家想由VISTA轉回XP

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

∼∼∼懇求大家幫手∼∼∼
我部機HP COMPAQ廠機VISTA(SR5213HK)
我開機入左碟,整左BOOT FROM CD/DVD
佢LOAD左個藍色畫面,我校哂之後LOAD到佢話會重新開機
但重新開機之後,(重點來了)LOAD完開機畫面就黑哂,
左上有個_閃下閃下,停左係到,入唔到WINDOW。
點算><麻煩盡量中文解答,唔該哂><

2008-7-30 16:34 小榮xD
如果你識既可以將XP同Vista存係同一部電腦,想用邊個就開邊個都ok!
不過你部係廠機,咁你就應該冇Vista安裝光碟,就比較煩一d。另外你係裝左Vista先,仲煩-3-!
-------------------------------------------------
其實我唔知可唔可以直接將XP裝係Vista個個硬件度,取代再佢。不不過應該唔得。
你用軟件格式化硬碟,重新開機,進入BIOS,SET光碟機做為開機第一樣啟動既野,SAVE,放入XP安裝光碟,重新開機,就可以安裝XP。

2008-7-30 16:40 小榮xD
但入BIOS唔係一個普通用家(如果你唔係咁就可以)應該做既野,因為入面有關於CPU,RAM之類個d電壓等等設定,如果你set錯左就可能會死機。所以最好唔好入去亂SET野。
加上BIOS有2種,我唔可能每種都解釋俾你。
如果因為遊戲問題的話,你可以設定一下相容性,將相容性SET做XP OR SP2等等就可以

2008-8-4 10:35 rannywang
我使用站上下載的superxp8.1安裝,windows檔案複製完,出現找不到硬碟訊息耶,試了好多次都這樣耶,有誰可以幫我嗎?
我是新買一個筆電,toshiba的m300,想將vista換成xp,請各位大大幫忙...

2008-8-7 09:15 kao7285
先到光碟中選SATA驅動安裝模式就可以順利完成.

頁: [1]