@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » GHOST硬碟備份,可否改用唔同牌子硬碟..?

2008-2-28 10:00 iverson_x2
GHOST硬碟備份,可否改用唔同牌子硬碟...?因為做備份時係統用舊型號硬碟現在以經買唔返,如果要還原硬碟是否要買容量,轉速,緩充相同硬碟...?還原成功機會有幾大...?

2008-2-28 10:30 scau
[quote]Originally posted by [i]iverson_x2[/i] at 2008-2-28 10:00 AM:
GHOST硬碟備份,可否改用唔同牌子硬碟...?因為做備份時係統用舊型號硬碟現在以經買唔返,如果要還原硬碟是否要買容量,轉速,緩充相同硬碟...?還原成功機會有幾大...? [/quote]

好唔明白你點解有呢個諗法, 是從那處得來咁不負責任的虛假資料?
做備份邊有可能要完全相同牌子或容量一樣架?

[color=Red]任何可以讀/寫及足夠備份起資料來源的 HDD 都可以做備份.[/color]

我也要

2008-2-29 18:17 scau
我自己就一路都係用開 Ghost 來備份/還原, 但未試過唔得, 當然係兩者都健康啦, 即時冇壞的磁區, 這麼出問題的機會很微, 因此平時我係 Partition to Image 的, 咁樣做了 Image 後就 100% 完整了, 當系統發生問題才 Partition from Image 還原.

2008-3-5 23:15 norikoy2
萬用ghost都有了..
當然不需要相同廠牌的硬碟呀...

頁: [1]