2008-2-23 16:23 法老王
小弟用開 VNC 連接屋企部機,用 no-ip.com o既 dns 接駁 ip ,
但係用同樣方法o向大陸用唔到,跟本連唔到 NO-IP.COM !
想問下有無大大知道點樣用HK部機 遙控 大陸部機做野 , Thx !

2008-2-24 09:45 scau
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2008-2-23 04:23 PM:
小弟用開 VNC 連接屋企部機,用 no-ip.com o既 dns 接駁 ip ,
但係用同樣方法o向大陸用唔到,跟本連唔到 NO-IP.COM !
想問下有無大大知道點樣用HK部機 遙控 大陸部機做野 , Thx ! [/quote]

大陸大部份都封鎖了內網的, 所以都不能使用, 你可以先找一部不是在大陸的電腦試了, 看是否電腦問題吧!

2008-3-6 23:50 絕傲寒山
想問下, 我以前兩部電腦可以屋企公司都連線到,
但公司最近裝左Router 就接唔到,
應該點先可以連線到, 要怎樣設定??

2008-3-7 09:00 scau
[quote]Originally posted by [i]絕傲寒山[/i] at 2008-3-6 11:50 PM:
想問下, 我以前兩部電腦可以屋企公司都連線到,
但公司最近裝左Router 就接唔到,
應該點先可以連線到, 要怎樣設定?? [/quote]

有路由器時個 IP 應該唔同左的, 咁你咪見番佢的 IP 係乜, 係自己登入去的 VNC 上更改番它吧!

2008-3-7 16:58 絕傲寒山
我看到的是 192.168.1.100 這應是Router 派出來的,
咁洗唔洗 再加入原先既IP ??
xxx.xxxx.xx.x.x + 192.168.1.100 ??是不是這樣??

2008-3-7 23:38 scau
[quote]Originally posted by [i]絕傲寒山[/i] at 2008-3-7 04:58 PM:
我看到的是 192.168.1.100 這應是Router 派出來的,
咁洗唔洗 再加入原先既IP ??
xxx.xxxx.xx.x.x + 192.168.1.100 ??是不是這樣?? [/quote]

192.168.....這個是虛擬 IP 吧, 要的是 Wan IP, 可進入以下網站看看顯示的是什麼 IP, 記下, 以及在你公司的電腦執行 VNC Server 看看 Port 是什麼, 或是 5800 了, 在家中跟著設置以上 IP:port 登入, 但如果你公司的 router 封了這些 port 的話就連不到了, 需要放出這個 port 才可以了, 你看看吧!

check IP : [url]http://www.123cha.com/[/url]

2008-3-8 01:16 絕傲寒山
很奇怪的,
我跟你的link去看自己ip.
和在kTzone 登入時的IP 怎麼會不同呢??

2008-3-8 11:00 scau
[quote]Originally posted by [i]絕傲寒山[/i] at 2008-3-8 01:16 AM:
很奇怪的,
我跟你的link去看自己ip.
和在kTzone 登入時的IP 怎麼會不同呢?? [/quote]

我的 IP, 由 KTzone 及網上看到的都是一樣, 冇分別!:icon27:

頁: [1]
查看完整版本: VNC & 動態 DNS 服務問題