@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » VirtualBox 虛擬系統連線問題

2008-2-19 20:48 法老王
請求 VirtaulBox 高手幫忙,我用 VirtualBox 裝左簡體 windows xp,但係就上唔到網,
原系統係 繁體 xp , 用 網上痕 上網無問題 !

想問下個 ( 簡體 xp ) 虛擬系統 點先可以上到網,Thx !

2008-2-19 22:58 scau
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2008-2-19 08:48 PM:
請求 VirtaulBox 高手幫忙,我用 VirtualBox 裝左簡體 windows xp,但係就上唔到網,
原系統係 繁體 xp , 用 網上痕 上網無問題 !

想問下個 ( 簡體 xp ) 虛擬系統 點先可以上到網,Thx ! [/quote]

VirtaulBox 我未用過, 但就知道佢既速度麻麻, 我建議改用 VMware Workstation 會好好多, 上網、USB 都不成問題.

2008-2-20 16:40 法老王
謝大大回 , 之前憬想用 vmware , 但係唔知點解裝唔到 ,
成日話無權限,明明已經係 admin. , 所以咪用左 VB !?

2008-2-21 11:53 scau
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2008-2-20 04:40 PM:
謝大大回 , 之前憬想用 vmware , 但係唔知點解裝唔到 ,
成日話無權限,明明已經係 admin. , 所以咪用左 VB !? [/quote]

但 VMware 我已經用了很耐了, 由 XP 到現在 Vista 上用都未有出現問題喎, 你是否在安裝時程序上出了問題呢? 什麼權限呢, 有冇圖片可以看看呀?

2008-2-21 22:28 法老王
今日重裝部機,已經裝到 vmware 喇 , 仲裝番左個簡體 xp ,
不過都係連唔到上網,究竟要點 set ?????  請教教 , Thx !

2008-2-21 23:12 scau
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2008-2-21 10:28 PM:
今日重裝部機,已經裝到 vmware 喇 , 仲裝番左個簡體 xp ,
不過都係連唔到上網,究竟要點 set ?????  請教教 , Thx ! [/quote]

呢個問題呀? 我自己就未試過, 因為我是使用路由器的, 總至平時路由器上了網後 VMware 內的 OS 都一併可以上到網的.

另外想問你安裝完 OS 後有沒有安裝 VMware Tools ? 有用架!

在連網上有很多方法的, 或者你試用 Google 輸入 vmware無法上網 去搜尋看看那些資料合自己用吧!

[ Last edited by scau on 2008-2-21 at 11:17 PM ]

2008-2-23 16:08 法老王
oic ! 謝大大 , 咁我自己搵搵啦 , Thx !

2008-2-23 23:34 scau
[quote]Originally posted by [i]法老王[/i] at 2008-2-23 04:08 PM:
oic ! 謝大大 , 咁我自己搵搵啦 , Thx ! [/quote]

哈哈! 大家都習慣了選擇性回答問題的喎!

[quote]你安裝完 OS 後有沒有安裝 VMware Tools ?[/quote]

頁: [1]