@KTzone » 貼圖 - 圖像交流 » 用ps 畫圓型問題

2007-12-29 16:10 alarmclock
想問如何可以畫出一個指定呎吋的圓型?如何配合標呎使用?
如果從中心點畫出一個圓型,應該用那一個hotkey?

[ Last edited by 『路過』 on 2007-12-29 at 06:04 PM ]

2007-12-29 18:04 『路過』
[quote]Originally posted by [i]alarmclock[/i] at 2007-12-29 04:10 PM:
想問如何可以畫出一個指定呎吋的圓型?如何配合標呎使用?
如果從中心點畫出一個圓型,應該用那一個hotkey? [/quote]

哩個我都想知..

不過可以諗諗利用尺規及格仔~

2007-12-29 20:12 alarmclock
多謝路過兄解答,呢個都不失為方法之一.

從中心點畫出一個圓型的hotkey,我以前是在這版面看過,不過一時間找不到!

另外;有沒有方法可以將其中一個圖層的影像放大或縮少?是實際上放大及縮少!先謝過!!

[ Last edited by alarmclock on 2007-12-29 at 08:18 PM ]

2007-12-29 20:20 『路過』
[quote]Originally posted by [i]alarmclock[/i] at 2007-12-29 08:12 PM:
多謝路過兄解答,呢個都不失為方法之一.
另外;有沒有方法可以將其中一個圖層的影像放大或縮少?是實際上放大及縮少!先謝過!! [/quote]

其實唔太明你問既情況.....:07:

係咪指..如果想放大時質素..能夠維持原本質素??

如果係哩樣~我諗ps做得不好...應該用一0的轉門放大既軟件.

縮小應該無咩分別~:43:

2007-12-29 20:37 『路過』
剛剛試過...

劃圓就唔識~~

但係如果用圓形選區功能既話...

可以按住 "alt" 鍵...就會係中心點劃出一個圓形選區..
咁樣再係選區內填上色就可以了~:01:

2007-12-29 23:36 alarmclock
我是指個別圖層的尺寸能不能調較?即係如果我個背景圖是80x60,那麼圖層(1)可不可以調整成為70x50? 或是一定要先做resize?

又即係我有一個籃球圖像,如果放在背景圖層上又好像不太合比例咁,可以調整一下大小嗎?

先謝過!!

2007-12-30 09:37 『路過』
[quote]Originally posted by [i]alarmclock[/i] at 2007-12-29 11:36 PM:
我是指個別圖層的尺寸能不能調較?即係如果我個背景圖是80x60,那麼圖層(1)可不可以調整成為70x50? 或是一定要先做resize?

又即係我有一個籃球圖像,如果放在背景圖層上又好像不太合比例咁,可以調整一下大小嗎?
... [/quote]

當然可以啦~~調多大小都得..

不過~~如果將個籃球調得太大~~籃球質素就會變差~

縮小不會有咩問題~:01:

2008-1-1 01:06 alarmclock
如何調整?可否祥述??

2008-1-1 10:17 『路過』
先選擇該圖層...

在將該圖層放大之前..先要剔"show transform controls"
因為無剔唔會出現一個...虛線框..

再係角位置點一下..

2008-1-1 10:22 『路過』
跟𤥢會出現一條可調較大細既bar..

如果想將圖片能按比例放大縮細...必需要剔上面的鎖~

2008-1-1 16:20 alarmclock
原來如此,多謝版主大大指點,日後還有很多PS的問題啊~

2008-1-2 10:07 『路過』
[quote]Originally posted by [i]alarmclock[/i] at 2008-1-1 04:20 PM:
原來如此,多謝版主大大指點,日後還有很多PS的問題啊~ [/quote]

當然可以~~我都會盡量解答~:01:

2008-1-2 18:02 傻星
:50:ps cs3.......
路過哥哥:50:有冇得send俾我:46:

2008-1-2 19:40 『路過』
[quote]Originally posted by [i]傻星[/i] at 2008-1-2 06:02 PM:
:50:ps cs3.......
路過哥哥:50:有冇得send俾我:46: [/quote]

msn? 幾點得:14:

2008-1-4 17:21 傻星
[quote]Originally posted by [i]『路過』[/i] at 2008-1-2 07:40 PM:
msn? 幾點得:14: [/quote]
msn..晚上ready~~~~~~~= 3 =

2008-1-4 19:46 『路過』
[quote]Originally posted by [i]傻星[/i] at 2008-1-4 05:21 PM:
msn..晚上ready~~~~~~~= 3 = [/quote]

add 我 [email][email protected][/email]:14:

2008-1-6 10:59 傻星
[quote]Originally posted by [i]『路過』[/i] at 2008-1-4 07:46 PM:
add 我 [email][email protected][/email]:14: [/quote]
ADD左啦....- v -等你上黎~
5該~~:46:

頁: [1]
查看完整版本: 用ps 畫圓型問題