@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » 5.1家庭影音組合接駁電腦問題

2007-12-20 18:02 tat552
小弟最近買左部5.1既家庭影音組合...但係唔想駁去電視...
想駁落電腦到....下邊係個部機既資料....請問一下我要買點既音效卡先可以用到呢套野...?唔該晒
[連接]
- 前方/側面連接:MP3 直接輸入, USB, 咪高風
- 後方連接:HDMI 輸出, 色差視訊輸出逐行掃描, S-Video 輸出, 複合影像 (CVBS) 輸出, 數碼同軸輸入, 輔助輸入, TV in (音訊、cinch), 立即可用的無線連接器, FM 天線輸入, AM/MW 天線, Easy-Fit 喇叭連接器

2007-12-20 19:16 scau
[quote]Originally posted by [i]tat552[/i] at 2007-12-20 06:02 PM:
小弟最近買左部5.1既家庭影音組合...但係唔想駁去電視...
想駁落電腦到....下邊係個部機既資料....請問一下我要買點既音效卡先可以用到呢套野...?唔該晒
[連接]
- 前方/側面連接:MP3 直接輸入, USB, 咪高風
... [/quote]

如果你祗是想在電腦上使用這個 5.1 音箱裝置的話, 首先要睇你要求的音質點了, 如果要求為優質音響, 咁就要另外購置一張專業音效卡了, 但如果祗是要求一般的音質, 在現在新的一代主機板已經可以應付, 大部份都可以輸出 7.1 音效了, 雖然話一般, 但音質已經算係唔錯的了, 但你比出來的資料好似冇提及到音效卡這方面的喎.

2007-12-20 21:55 tat552
我買既係呢套.....但我唔肯定我本身部腦用唔用到呢套野...因為佢成套要用埋部DVD機..再駁電腦.......所以問下要咩音效卡先可以支援到個d咩咩輸出....輸入個d線= =.........

[url]http://shop.esdlife.com/b5/eshop/00SHOPESDSpecial/Shop2/EItemsDetail2.jsp?ACTION=ADD&eitems_code=AV_Philips_HTS3548&emerchant_code=H001[/url]
呢個網址介紹
謝謝解答

[ Last edited by tat552 on 2007-12-20 at 10:26 PM ]

2007-12-20 22:26 scau
[quote]Originally posted by [i]tat552[/i] at 2007-12-20 09:55 PM:
我買既係呢套.....但我唔肯定我本身部腦用唔用到呢套野....所以問下要咩音效卡先可以接駁到......
[url]http://shop.esdlife.com/b5/eshop/00SHOPESDSpecial/Shop2/EItemsDetail2.jsp?ACTION=ADD&eitems_cod ... [/quote]

大部份的 2.1, 5.1, 7.1 音箱都可以用係電腦度, 但好似你未睇得明我講什麼咁喎, 最起碼你的要求同電腦內容都未講比我知, 咁點有結果呢?
:07:

2007-12-20 23:39 tat552
CMI8738_WDM_0639XP
呢張係我依家既音效卡.....
因為我本身底板個音效卡壞左....
我只係要求用到個部機而已....
但唔知我依家呢張卡用唔用到....
唔該晒你

2007-12-21 08:04 scau
[quote]Originally posted by [i]tat552[/i] at 2007-12-20 11:39 PM:
CMI8738_WDM_0639XP
呢張係我依家既音效卡.....
因為我本身底板個音效卡壞左....
我只係要求用到個部機而已....
但唔知我依家呢張卡用唔用到....
唔該晒你 [/quote]

你看看是否與圖片的相同, 是的話是用可以用到的了, 是6聲道的音效卡來的了.
[img]http://www.dearhoney.idv.tw/SoundCard/CMI8338_8738/6CH/pic01.jpg[/img]

2007-12-21 19:02 tat552
我個張係得4個插位.....你呢張係5個囉.....
同埋如果要買一個有數碼輸入/你圖片個張?
要幾多錢到架..?

2007-12-21 19:22 scau
[quote]Originally posted by [i]tat552[/i] at 2007-12-21 07:02 PM:
我個張係得4個插位.....你呢張係5個囉.....
同埋如果要買一個有數碼輸入/你圖片個張?
要幾多錢到架..? [/quote]

我比一個網站你去看看吧:

[url]http://www.oc.com.tw/article/0509/readmarticle.asp?id=4393[/url]

頁: [1]