@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » (求助)不能更改mp3檔案圖示

2007-12-15 20:50 隱者9394
我每次打開mp3歌曲聽歌時都會用我唔喜歡的軟件開啟,圖示亦都一樣是我睇唔慣的。想用我喜歡的軟件圖示來顯示同播放,但轉時(永遠用選取的程式來開啟這種檔案)不能更改。
~~~~~~~~~請問有什麼方法解決這個問題呢?多謝
[img] [/img]

[ Last edited by 隱者9394 on 2007-12-15 at 08:54 PM ]

2007-12-16 02:41 i553041
[quote]Originally posted by [i]隱者9394[/i] at 2007-12-15 08:50 PM:
我每次打開mp3歌曲聽歌時都會用我唔喜歡的軟件開啟,圖示亦都一樣是我睇唔慣的。想用我喜歡的軟件圖示來顯示同播放,但轉時(永遠用選取的程式來開啟這種檔案)不能更改。
~~~~~~~~~請問有什麼方法解決這個問題呢? ... [/quote]
你係咪用XP架?你o既情形係咪好似我呢張圖咁:

[img]http://aycu30.webshots.com/image/35949/2002074479736906855_rs.jpg[/img]

[b]「永遠用選取的程式來開啟這種檔案(A)」[/b]呢個選項灰左呀?

係o既話,你試試o係開始-->執行-->regedit

去呢度:
[b] [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\
Explorer] [/b] <---呢個係使用者機碼,建議你先試呢個,通常改呢個都應該OK!

系統機碼就呢度:
[b][HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\
Explorer] [/b]

如果你見到o係上述兩個機碼位置右手邊有個DWORD值係NoFileAssociate而數值係「1」,你就將個數值改返為「0」便可,(用十六進位或十進位也可以)然後重啟一次電腦,果個灰左o既 「永遠用選取的程式來開啟這種檔案(A)」 checkbox應該就用得返!

如圖:
[img]http://aycu39.webshots.com/image/35318/2000115645334843177_rs.jpg[/img]

2007-12-17 21:33 隱者9394
是你講嘅問題,但照你的方法我電腦入邊此位置沒有此機碼•新增一個DWORD值命名為NoFileAssociate=0 重新開機後唔得,應該係俾某的軟件綁住左。

2007-12-17 22:47 隱者9394
我刪除左相關軟件再重新安裝,設定不同任何圖檔、mp3檔有關聯

已經搞掂左。

~~~~~~~~~~~~~~多謝晒~~~~~~~~~~~~~

頁: [1]