我都係唔明點set ~~~ 網上到~ but 打機 連唔到 ip~~
引用:
((用Router的話你個LAN會變成NAT(Network Address Translation,網絡位址轉譯),你LAN入面o既電腦全部都會變成o係晒Router後面,所有進出的數據第一件事係經Router先,換言之...你所遇到o既問題,係未做好Port Mapping!
你要o係Router開番相關o既PORT位,再將PORT位Forward去你指定o既電腦,例如虛擬IP係192.168.0.3!
舉例:PPstream的Option有列出佢要用到o既PORT,假設係PORT 3456,你要o係Router打開呢個PORT並且要將呢個PORT o既數據指定去你要睇PPStream o既果部機,(例如:192.168.0.4)!如果唔set的話,Router就唔識將連線入PORT 3456 o既數據送去你要睇PPStream o既果部機!
呢種set法叫Port Mapping,Port Forward,或者叫端口影射!
同理,你AOC隻GAME都要o係ROUTER開番AOC要用o既PORT位同埋將個PORT指番正部機先可以正常運作!))

咁姐係係邊到禁=.=....................!!!

2007-12-14 09:33 i553041
[quote]Originally posted by [i]98320488[/i] at 2007-12-14 02:00 AM:
我都係唔明點set ~~~ 網上到~ but 打機 連唔到 ip~~
引用:
((用Router的話你個LAN會變成NAT(Network Address Translation,網絡位址轉譯),你LAN入面o既電腦全部都會變成o係晒Router後面,所有進出的數據第一件事係 ... [/quote]
呢篇文係我o既回覆文章?

ROUTER有好多唔同品牌及型號,你都無講你用咩牌子同型號o既ROUTER...

我而家用緊一隻TP-link WR541G+ Router,做個示範吧,首先用IE登入你隻ROUTER o既IP,好多時都係192.168.XX.XX,但我果隻貪得意,用10.10.10.10

[img]http://aycu30.webshots.com/image/37349/2005301446066942480_rs.jpg[/img]

PORT MAPPING唔同牌子o既Router有唔同叫法,有o的叫Port Forward,Virtual Server,進階一點的有Port Triggering等等...

我果隻Router就應該選「虛擬伺服器」:

[b]假設我想玩果隻網絡遊戲需要用到PORT 2511,我網絡入面呢部電腦「10.10.10.1」要玩呢隻遊戲[/b]

你就可以咁SET:

[img]http://aycu18.webshots.com/image/37537/2004199994047834983_rs.jpg[/img]

以上o既SETTING即係叫隻ROUTER「將從外部進入PORT 2511的數據轉送給電腦10.10.10.1」!

以上設定係單一連接,但如果某網絡遊戲係需要用到多條連接的話,而你隻Router又支援,你就可以用Port Triggering功能,(我果隻Router叫「特殊應用程序」),通常Router會預設定幾款流行網絡遊戲供你選擇,例如我果隻就有AOE II Client!Router無SET落去的話,你就要搵返有關隻遊戲要用o既PORT!

[img]http://aycu07.webshots.com/image/35926/2004380603325114796_rs.jpg[/img]

[ Last edited by i553041 on 2007-12-14 at 09:35 AM ]

我用 Level One 的!!!!

2007-12-14 12:09 i553041
[quote]Originally posted by [i]98320488[/i] at 2007-12-14 11:10 AM:
我用 Level One 的!!!! [/quote]
LevelOne你用晒?LevelOne有咁多型號o既router,無線router據我所知有3404,3405,3406,3408,5400等等...

唔知你用咩型號...每種型號o既set法都或者有o的唔同...我亦都無圖cap比你,因為我唔係用LevelOne!

你自己去呢度:
[url]http://www.levelone.com.tw/[/url]

搵返你隻型號o既router,download返個詳細使用說明,自己試下set吧!

頁: [1]
查看完整版本: rounter 點禁去set~