@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦硬件 » [求助]關於加ram

2007-11-2 21:21 chilam34
我依家呢..就用緊既係KINGSTON既KVR400X64C3A/512既ram
我想加條512既ram但又唔會同呢條有衝突又比較新既..

我又怕加ddr2既會同呢條唔夾...

咁我可以加邊隻??同埋幾錢度??
可唔可以俾d意見我T_T因我對呢d冇認識

另外我想問KVR同DDR/DDR2有咩分別

仲有我底板既資料...可唔可以幫我夾下??plz

2007-11-3 08:38 MacOSX8
[quote]Originally posted by [i]chilam34[/i] at 2007-11-2 09:21 PM:
我依家呢..就用緊既係KINGSTON既KVR400X64C3A/512既ram
我想加條512既ram但又唔會同呢條有衝突又比較新既..

我又怕加ddr2既會同呢條唔夾...

咁我可以加邊隻??同埋幾錢度??
可唔可以俾d意見我T_T因我對呢d ... [/quote]
第一代是DDR 第二代是DDR2
而家有最新第三代DDR3

而家多數人用DDR2...第一代DDR相信已經產(所以比DDR2貴)

如果你是用第一代DDR,一定不支援DDR2

DDR2最平大約$200就有1GB

我建議都不如成部換過
$2000~$3000左右都快過你而家果部幾倍!!

2007-11-3 12:45 chilam34
[quote]Originally posted by [i]MacOSX8[/i] at 2007-11-3 08:38 AM:
第一代是DDR 第二代是DDR2
而家有最新第三代DDR3

而家多數人用DDR2...第一代DDR相信已經產(所以比DDR2貴)

如果你是用第一代DDR,一定不支援DDR2

DDR2最平大約$200就有1GB

我建議都不如成部換過
$200 ... [/quote]

咁我想買依家黃金買條512既ddr ram幾錢到?

2007-11-4 12:15 MacOSX8
A-DATA PC3200-512   512MB/DDR-RAM  $204左右

而DDR2-RAM 1G $200以下

頁: [1]
查看完整版本: [求助]關於加ram