@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » 據說兩條 記憶體可以行到 dual channel, 一般放滿會行咩 channel?

2007-10-2 13:45 kannethk
據說兩條 記憶體可以行到 dual channel(雙通道),

一般Ram槽都三條槽, 放滿三條dual channel 仲work 唔work ? 三條Ram會行咩 channel?

2007-10-2 14:24 i553041
[quote]Originally posted by [i]kannethk[/i] at 2007-10-2 01:45 PM:
據說兩條 記憶體可以行到 dual channel(雙通道),

一般Ram槽都三條槽, 放滿三條dual channel 仲work 唔work ? 三條Ram會行咩 channel? [/quote]
行Dual channel,需要底板支援呢個功能,而能夠行Dual channel的底板,通常都有4條Ram糟的,(當然亦有底板可以行Dual channel但只有3條Ram糟(例如某些nForce晶片組底板))因為行Dual channel一定要成對行的(所以才是雙通道啊),最好使用兩條同廠同型號,同MB數的RAM行Dual channel係最穩定的,如果底板只插上,1條,3條的單數RAM,是行不到Dual channel的!

至於底板有咁多種牌子,每種牌子又有N咁多唔同o既型號,你剩係咁樣問一問3條Ram插落3條糟,會唔會行Dual channel,只有兩個可能,第一係唔會,(因為並唔係一對對),另一個可能係會行Dual channel,但只限其中一對,另外單丁一條,就會行番64 bits單通道...!(呢樣真係要視乎各廠商的底板係點支援Dual channel了!)

[ Last edited by i553041 on 2007-10-2 at 02:52 PM ]

2007-10-2 20:46 scau
補充: 不論任何牌子的主機板插上單數的內存都係唔可以行到 dual channel 模式的, 不可能同你分呢度行 dual, 果度行 single 的.:haha2:

2007-10-2 21:41 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-10-2 08:46 PM:
補充: 不論任何牌子的主機板插上單數的內存都係唔可以行到 dual channel 模式的, 不可能同你分呢度行 dual, 果度行 single 的.:haha2: [/quote]
謝謝補充,其實我初時都唔肯定3條RAM行唔行到Dual Channel,理論上應該唔得,但凡事都有例外,所以我都去搵過資料黎,都有呢o的插3條RAM行Dual Channel的例子:
[url]http://www.hkepc.com/bbs/viewthread.php?tid=784922[/url]
RAM. Q07. 點解我用3條RAM都玩到Dual Channel?
→ 如果各下既MB係用nF2 Series 或者 某部分Intel 既 Chipset 既話, 佢係可以咁Dual法的 (其他絕大部分應該唔得)

所以我估呢個情況會係兩條行Dual channel,一條行single囉!

頁: [1]