@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » 請教 bootable usb flash drive 問題

2007-9-28 16:47 an512
請教各位高手,

我有幾隻 ibm 既 bootable cd, 主要係用來 check 機用,
但我想將佢地轉晒做 usb boot,
不過轉既時候, 先發現係 windows 入面係睇唔到d file (但用佢黎 boot 機係可以直接 boot 入 dos),
請問究竟點解會睇唔到d file?
同埋點先可以轉做 usb boot ?

2007-9-28 18:19 i553041
[quote]Originally posted by [i]an512[/i] at 2007-9-28 04:47 PM:
請教各位高手,

我有幾隻 ibm 既 bootable cd, 主要係用來 check 機用,
不過轉既時候, 先發現係 windows 入面係睇唔到d file (但用佢黎 boot 機係可以直接 boot 入 dos),
請問 ... [/quote]
如果隻bootable CD唔係Windows的File System,例如隻CD係行Linux,OS/2,咁Windows咪讀唔到隻碟o既資料囉!(可能性架咋!)

由於無你所講的IBM bootable CD o係手,所以唔知點將隻碟轉落USB Flash bootable!

2007-9-28 19:40 scau
[quote]Originally posted by [i]an512[/i] at 2007-9-28 04:47 PM:
請教各位高手,

請問 ... [/quote]

我以前都有一隻 IBM 的 Boot CD, 裡面其實係由 IBM DOS 6.3 系統做出來的, 當 Boot 完機後會見到 A: Prompt 出現, 而在 A: 裝置內就見到所有的應用程式了, 但在 Windows 內是不見有檔案的.

2007-9-29 13:21 an512
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-28 06:19 PM:
如果隻bootable CD唔係Windows的File System,例如隻CD係行Linux,OS/2,咁Windows咪讀唔到隻碟o既資料囉!(可能性架咋!)

由於無你所講的IBM bootable CD o係手,所以唔知點將隻碟轉落USB Flash bootable! [/quote]

係 DOS file 黎, 因為 boot 完機後係 MS dos,
其實我可以 make 個 image 俾兄台你試下, 因為我真係攪左好耐都攪唔掂
:smile_35::smile_35::smile_35:
唔知兄台你方唔方便 ?:smile_13::smile_13::smile_13:

2007-9-29 13:23 an512
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-9-28 07:40 PM:
我以前都有一隻 IBM 的 Boot CD, 裡面其實係由 IBM DOS 6.3 系統做出來的, 當 Boot 完機後會見到 A: Prompt 出現, 而在 A: 裝置內就見到所有的應用程式了, 但在 Windows 內是不見有檔案的. [/quote]

exactly 就係呢個情況, 所以想請教大家點先可以轉做 usb boot ?

2007-9-29 13:33 scau
[quote]Originally posted by [i]an512[/i] at 2007-9-29 01:23 PM:
exactly 就係呢個情況, 所以想請教大家點先可以轉做 usb boot ? [/quote]

參考 [url]http://www.ktzhk.com/viewthread.php?tid=649531[/url]

最新版下載點 : [url]http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=197[/url]

[ Last edited by scau on 2007-9-29 at 01:36 PM ]

2007-9-29 16:32 an512
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-9-29 01:33 PM:
參考 [url]http://www.ktzhk.com/viewthread.php?tid=649531[/url]

最新版下載點 : [url]http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=197[/url] [/quote]

多謝晒先, 但呢個 program 我用過啦,
因為我 ibm cd 係一 boot 完就會直接 run ibm 個 program,
所以我想直接將成隻 cd 既 image 轉做 usb 用,
但因為係 windows 睇唔到 d file, 所以無從入手啊 :cry2:

2007-9-30 02:06 scau
[quote]Originally posted by [i]an512[/i] at 2007-9-29 04:32 PM:
因為我 ibm cd 係一 boot 完就會直接 run ibm 個 program,
所以我想直接將成隻 cd 既 image 轉做 usb 用,
但因為係 windows 睇唔到 d file, 所以無從入手啊 :cry2: [/quote]

先插左隻手指後等 Windows 認到後, 然後下載這個工具, 安裝完畢, 執行後選取 Create a DOS startup disk, 再選取那裡可以取得開機的系統, 你可以選取你的 Boot CD, 完成後再 Boot from CD (你的 IBM CD), 看看在 DOS 時會否認到手指, 如果認到的話咪將 A: 內的檔案及資料夾複製到手指內, copy a:\. x:\/s (Enter) x 為手指裝置名稱, 完成後要適當修改裡面 config.sys 及 Autoexec.bat 內的指向位置.
但如果認唔到的話就要抄到你的 HDD 內了,(但如果全部分割區都是 NTFS 的話就不適用了.)

2007-9-30 02:15 i553041
[quote]Originally posted by [i]an512[/i] at 2007-9-29 04:32 PM:
但因為係 windows 睇唔到 d file, 所以無從入手啊 :cry2: [/quote]
scau兄話隻IBM boot機碟係行PC-DOS,
而我亦下載過PC-DOS個影像檔番黎,Windows的確讀唔到!
後黎我用Virtual PC 2007 boot起PC-DOS,整左隻PC-DOS的boot機碟,可啟動你的CD-ROM,亦能認到USB手指!(boot起後會分配磁碟機字元比USB手指,例如C:\)

但我試唔到整USB Flash boot!點解呢?後段交代...

先準備3樣野,
1.)一隻PS/2 Keyboard (不是USB keyboard)
2.)一隻Floppy
3.)確定於BIOS內已啟動Legacy USB support或類似選項

先下載WinImage:
[url]http://www.winimage.com/[/url]

再下載我上傳的附件pcdos.zip然後將pcdos.ima解壓出來!

放入Floppy

然後開啟WinImage-->[File]-->[Open]-->將pcdos.ima打開

跟住選[Disk]-->[Format and write disk]

重啟電腦,用該軟碟Boot機,會啟動PC-DOS並會掃瞄你的USB Flash...(需時兩三分鐘),我自己支USB Flash都掃到出來!並啟動你的光碟機

但問題出現了...雖然PC-DOS 係detect到我支USB Flash,不過就到我隻USB keyboard唔work,無反應!

咁無用啦,都打唔到字...!(我屋企又無PS/2 Keyboard喎!所以話點解要準備一隻PS/2 keyboard就係咁解!)

跟住落黎o既步驟,就要你自己做了,例如做sys,copy,format等等...

由於我隻keyboard郁唔到,我只係試到detect支USB flash同個CD-ROM為止!

[ Last edited by i553041 on 2007-9-30 at 02:33 AM ]

2007-9-30 10:13 scau
其實又唔使攪到咁複雜既, 如果已有 Image 係度的話, 可以下載一個叫 Floppy Image Creator 來安裝, 匯入了 Floppy Image 後就好像 UltraISO 咁可以見到內裡的檔案及匯出所有的檔案, 到時修改了之後咪抄進已格式化為可開機的手指中就可以了.

下載網址 : [url]http://chariot.tucows.com/files4/setupfloppyic5.exe[/url]

[ Last edited by scau on 2007-9-30 at 10:15 AM ]

2007-9-30 11:58 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-9-30 10:13 AM:
其實又唔使攪到咁複雜既, 如果已有 Image 係度的話, 可以下載一個叫 Floppy Image Creator 來安裝, 匯入了 Floppy Image 後就好像 UltraISO 咁可以見到內裡的檔案及匯出所有的檔案, 到時修改了之後咪抄進已格式化 ... [/quote]
但樓主個情況係話想將IBM果隻boot機碟轉落USB flash,而IBM隻boot機碟scau兄你話係行PC-DOS,Windows讀唔到隻碟!(唔知MS-DOS讀唔讀到隻碟?:59:)

而scau兄的方法,若那隻可開機的USB Flash唔係行PC-DOS boot機的話,可能一樣讀唔番隻IBM boot機碟架喎?

或者Floppy Image Creator係咪可以將Floppy Image的PC-DOS開機資料寫入USB Flash呢?

然後以PC-DOS的USB Flash boot機,再o係PC-DOS下將IBM boot機碟的資料抄進USB Flash中?

[ Last edited by i553041 on 2007-9-30 at 12:02 PM ]

2007-9-30 12:06 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-30 11:58 AM:
但樓主個情況係話想將IBM果隻boot機碟轉落USB flash,而IBM隻boot機碟scau兄你話係行PC-DOS,Windows讀唔到隻碟!(唔知MS-DOS讀唔讀到隻碟?:59:)

而scau兄的方法,若那隻可開機的USB Flash唔係行PC-DOS boot機的話 ... [/quote]

其實 IBM PC-DOS 同 MS-DOS 有好多地方係相同的, 那時係 IBM 同 MS 買回來後更改了一些功能而為自己品牌上的電腦使用的.
因些做 Boot 手指時要用番佢的 PC-DOS Boot 系統及內裡的程式, 否則改用了 MS-DOS boot 機而使用內裡的程式時就會出現版本不符會的 error 出現的.

(但....我都唔係好記得係 MS 同 IBM 買定 IBM 同 MS 買, 太耐了, 記不起)

[ Last edited by scau on 2007-9-30 at 12:09 PM ]

2007-9-30 12:18 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-9-30 12:06 PM:
其實 IBM PC-DOS 同 MS-DOS 有好多地方係相同的, 那時係 IBM 同 MS 買回來後更改了一些功能而為自己品牌上的電腦使用的.
因些做 Boot 手指時要用番佢的 PC-DOS Boot 系統及內裡的程式, 否則改用了 MS-DOS boot 機 ... [/quote]
問題係呢度喇,點樣整以PC-DOS boot機的USB flash呢?所以我覺得只有用我個floppy image,boot入PC-DOS,先有可能整到個以PC-DOS boot機的USB Flash出黎!

如果用MS-DOS boot機的話,都唔知樓主可唔可以讀到佢果隻IBM boot機碟~

其實PC-DOS與MS-DOS的用法真係好相似,我諗應該係IBM買微軟DOS版權的,最初接觸電腦果時係用MS-DOS 5.0,當年我好肯定,重未有PC-DOS的出現,係MS-DOS 6.x之後,先出現PC-DOS的!

[ Last edited by i553041 on 2007-9-30 at 12:20 PM ]

2007-9-30 12:29 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-30 12:18 PM:
問題係呢度喇,點樣整以PC-DOS boot機的USB flash呢?所以我覺得只有用我個floppy image,boot入PC-DOS,先有可能整到個以PC-DOS boot機的USB Flash出黎!

如果用MS-DOS boot機的話,都唔知樓主可唔可以讀到佢果隻IB ... [/quote]

所以我之前咪叫樓主用 HP USB TOOL 做 Boot system 時用番佢原本的 IBM BOOT CD 來做 source 囉, 咁做出來的手指是包含了 PC-DOS 的系統了, 之後抄番 D 檔案去手指, 改番 D 路徑, 就 BOOT 出來的是 PC-DOS 及用番佢自家的程式了, 明白嗎?

再: 我開始使用的是AT機是使用 DOS 3.1、DOS 3.2 及 3,3 的, 但就唔記得 MS 定 PC 了. 及後都有人出過 Dr.DOS 7.0 .
再搵番我果套原裝正版 PC-DOS 6.3 出來, 係 1994 年出的, 推算我當時使用的應該係 PC-DOS 3.3 而不是 MS-DOS, 而 Win95 時代才有 DOS 這個功能, 想必是 MS 同 IBM 買來比 Win95 用的了, 冇錯了.

[ Last edited by scau on 2007-9-30 at 01:05 PM ]

2007-9-30 17:55 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-9-30 12:29 PM:
所以我之前咪叫樓主用 HP USB TOOL 做 Boot system 時用番佢原本的 IBM BOOT CD 來做 source 囉, 咁做出來的手指是包含了 PC-DOS 的系統了, 之後抄番 D 檔案去手指, 改番 D 路徑, 就 BOOT 出來的是 PC-DOS 及用番 ... [/quote]
我明白你的意思,但樓主隻IBM boot機碟,o係Windows下完全READ唔到,一片空白,咁就算o係HP果個format USB flash tools,選取[b]using DOS system files located at:[/b]
但由於隻CD一片空白,Windows也能讀出PC-DOS的「System Files」嗎?

我原本想試試的,但我裝唔到果個HP flash format tools
[url]http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=197[/url]
唔知點解有Error...?

我自己o係網上搵的PC-DOS boot image,mount起左為Virtual Drive之後,都係一片空白的光碟!

DOS果part,去維基搵下資料...原來如此:
IBM PC-DOS was a Disk Operating System for the IBM Personal Computer. The original 1981 arrangement between IBM and Microsoft was that Microsoft would provide the base product and that both firms would work on developing different parts of it into a more powerful and robust system, and then share the resultant code. MS-DOS and PC-DOS were to be marketed separately: IBM selling to itself for the IBM PC, and Microsoft selling to the open market. However, at no time did IBM acquire the ownership of the source code of the operating system for its own PCs. ThinkPad products currently have a copy of the latest version of PC-DOS in their Rescue and Recovery partition.

2007-9-30 18:46 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-30 05:55 PM:
我明白你的意思,但樓主隻IBM boot機碟,o係Windows下完全READ唔到,一片空白,咁就算o係HP果個format USB flash tools,選取[b]using DOS system files located at:[/b]
但由於隻CD一片空白,Windows也能讀出PC-DOS的 ... [/quote]

呀然兄你應該知道 Floppy 的運作情況(FAT), 所使用的軌道是 80 軌, (0-79) 其運作的位置都與 HDD 的不同, 所以做出來的鏡像用 Windows 來睇唔到的, 就算係用 Win98 的 DOS 碟係 Windows 都係睇唔到, 所以 Floppy Image Creator 就是還原番原先的格式, 掛載一個虛擬 Floppy 出來, 所以就看到及處理到了, 而用 HP USB Tools format 時選取來原位置後就找到應該使用的位.
DOS 果部份, 我今日在巴士上諗到 D 野, 就係在使用 PC-DOS 3.3 之後就跳到 6.3 版, 中間一段冇用到, 原來係留給 MS-DOS 使用, 所以 MS-DOS 不能與 PC-DOS 版本相同, 咁就最後出了 MS-DOS 6.22 之後就不再使用這模式, 而改為使用 Win98 做名稱了
圖片顯示用 Win98 的 IMAGE 在 UltraISO 當鏡像開啟時是可以看到檔案, 但如用使用匯入 Boot 系統時都是冇野的.

2007-9-30 19:04 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-9-30 06:46 PM:
呀然兄你應該知道 Floppy 的運作情況(FAT), 所使用的軌道是 80 軌, (0-79) 其運作的位置都與 HDD 的不同, 所以做出來的鏡像用 Windows 來睇唔到的, 就算係用 Win98 的 DOS 碟係 Windows 都係睇唔到, 所以 Floppy  ... [/quote]
係喎,自從光碟同Internet興起,我已經放棄左Floppy N咁多年了!我真係無諗過呢一點添!

DOS3.3...你已經用緊...我最早都係用MS-DOS 5.0,果段時間未聽過PC-DOS,不過如果PC-DOS好似維基果段所講,只係裝o係IBM廠機,唔怪得當年MS-DOS 5.0果時我未聽過PC-DOS啦!

2007-9-30 19:10 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-30 07:04 PM:
係喎,自從光碟同Internet興起,我已經放棄左Floppy N咁多年了!我真係無諗過呢一點添!

DOS3.3...你已經用緊...我最早都係用MS-DOS 5.0,果段時間未聽過PC-DOS,不過如果PC-DOS好似維基果段所講,只係裝o係IBM廠機,唔 ... [/quote]

那時邊度有 Internet 呢樣野, 所以冇資訊下發覺由 3.3 一跳就到 6.3, 出於好奇才用 4 百幾元買套來研究一下之嗎! 幾本大書, 有哂所功能使用方法.

2007-9-30 19:27 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-9-30 07:10 PM:
那時邊度有 Internet 呢樣野, 所以冇資訊下發覺由 3.3 一跳就到 6.3, 出於好奇才用 4 百幾元買套來研究一下之嗎! 幾本大書, 有哂所功能使用方法. [/quote]
其實係有internet了...如果無記錯的話!
93-94年初初接觸DOS 5.0(因為我第一部電腦就係安裝了DOS5.0,果時讀中四),玩左一兩年DOS,用過6.0,6.2,6.22,95年接觸上網,開始留意ISP了,印象最深刻係HKStar,Asiaonline,Interserv,Infolink,Vision Online,Speednet等幾間ISP,而同年,我亦都o係HKStar申請左一個撥號上網Account,用Windows 3.1上網,一開始就玩Newsgroup(hk.entertainment),IRC,E-mail client用Eudora...當年internet o既梗係無而家咁流行的了!

如果scau兄你所指的那時係90年,甚至89,88年...咁當然係未有Internet了!

當年Windows 3.1好似係用winsock上網的?唔知有無記錯?後黎出左Win95,更新至Win95後,就用內置的撥接程序並用PPP上網!

2007-10-1 02:09 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-30 07:27 PM:
其實係有internet了...如果無記錯的話!
93-94年初初接觸DOS 5.0(因為我第一部電腦就係安裝了DOS5.0,果時讀中四),玩左一兩年DOS,用過6.0,6.2,6.22,95年接觸上網,開始留意ISP了,印象最深刻係HKStar,Asiaonline,Int ... [/quote]

印象好模糊, 因為果陣時係玩開 Apple 及 後加 AT 機的, 係兩個唔同的系統的時期, Apple 就肯定唔可以上網, 而 AT 機都係用 Windows 1.0、2.0 及玩得耐一 D 的 3.0, 就唔記得係冇買到 modem 定係未有 modem 出, 而有一段時間又過另一類所謂電腦的物體玩過, 型狀好似部縮水 Apple 咁既樣, 內置有使用 300b 的 modem, 但都冇用到此功能, 因為記得冇 jobin 過 isp, 係好後期先至買了一個外置的 33.6K modem 及用了 Asiaonline,

頁: [1] 2