@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » 個BT0.93超慢..有咩方法可以令佢超快!?

2007-9-26 16:17 黑色機種
如題.本身我係用緊0.93既,以為越新越快..但用咗咁耐都係慢到爆炸..一套百幾MB既戲都要成幾粒鐘..仲係要幾KB/秒..真係頂唔順..有咩方法可以加快BT速度!?

[ Last edited by 黑色機種 on 2007-9-26 at 04:23 PM ]

2007-9-26 19:58 i553041
[quote]Originally posted by [i]黑色機種[/i] at 2007-9-26 04:17 PM:
如題.本身我係用緊0.93既,以為越新越快..但用咗咁耐都係慢到爆炸..一套百幾MB既戲都要成幾粒鐘..仲係要幾KB/秒..真係頂唔順..有咩方法可以加快BT速度!?

[ Last edited by 黑色機種 on 2007-9-26 at 04:23  ... [/quote]
首先唔知你有無用Router,有的話,你Router同BT軟體都要同時開啟UPNP,(自動端口影射)否則,BT會慢到抽筋!

另外BT0.93係BitComet咩?BitComet 一o的都好唔好用,我已經無用BitComet差唔多有2年了,我而家一直都用緊BitSpirit!BitSpirit好用得多了...而且BitComet有呢個問題:
[url]http://www.ktzhk.com/viewthread.php?fpage=1&tid=741432&highlight=bt[/url]

你可以參考下上述連結,再決定試否棄用BitComet吧!

2007-9-26 21:15 黑色機種
咁而家BitSpirit出到咩版本!?有冇網址供下載!?
BitSpirit係咪一定要連同Router一齊用!?BitComet係咪用埋Router會快好多!?

2007-9-27 01:27 i553041
[quote]Originally posted by [i]黑色機種[/i] at 2007-9-26 09:15 PM:
咁而家BitSpirit出到咩版本!?有冇網址供下載!?
BitSpirit係咪一定要連同Router一齊用!?BitComet係咪用埋Router會快好多!? [/quote]
你有睇到呢篇文章嗎?有睇的話,我咪提供左下載BitSpirit的網址囉!

[b]建議你詳細看看以下文章:[/b]
[url]http://www.ktzhk.com/viewthread.php?fpage=1&tid=741432&highlight=bt[/url]

係我個人覺得BitComet唔好用,但o係其他人角度,可能唔係咁覺得的,你唔係一定要轉用BitSpirit o既,你睇完篇文章自己衡量吧!

唔係BitComet用Router會快好多,亦唔係話BitSpirit一定要連同Router一齊用,我係話,如果你有用Router的話,你需要o係Router開啟uPnP功能,而BT下載軟體(如BitComet同BitSpirit)亦需要開啟uPnP功能的支援,否則下載會慢到飛起!

我唔敢講用BitSpirit下載係咪超快,每個人部電腦設置,網絡連線速度,你所住果區ISP的線路質素等等客觀因素,都對上網連線速度會有影響!

我以前都有用BitComet,如果要我同BitSpirit比較,下載速度BitSpirit比BitComet快得多了!

(如果控制好BitSpirit連入/及連出連接數的話!)

[ Last edited by i553041 on 2007-9-27 at 01:44 AM ]

頁: [1]