@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦軟件及系統問題 » 請問有冇方法可以永久使用金山詞霸??

2007-9-9 15:03 呀鵬
如題....

好心回答我

我會萬分感謝你

[ Last edited by 呀鵬 on 2007-9-9 at 03:20 PM ]

2007-9-23 21:54 i553041
[quote]Originally posted by [i]呀鵬[/i] at 2007-9-9 03:03 PM:
如題....

好心回答我

我會萬分感謝你 [/quote]
買正版...又唔係貴,港幣$150蚊有找...

2007-9-24 02:03 scau
我都係咁話!
支持正版
係電腦展其間
祗係賣 $99.
:37:

2007-9-26 12:59 小白貓
我都支持正版,$99-$150咁低,唔知好唔好用呢???

2007-9-26 13:25 scau
[quote]Originally posted by [i]小白貓[/i] at 2007-9-26 12:59 PM:
我都支持正版,$99-$150咁低,唔知好唔好用呢??? [/quote]

我冇用過, 唔知好唔好用, 我係用諾頓的, 而家甚至係 Comdxx 買 $65 咋, 不過.... 就得 6 個更新期, 對一 D 唔係咁懂處理安裝技考的人會冇乜用, 否則裝完後......用幾耐都得啦!
:37:[b]支持正版[/b]....:37:

2007-9-26 14:03 aizlip
教協賣$80蚊o乍...

2007-9-26 18:52 scau
[quote]Originally posted by [i]aizlip[/i] at 2007-9-26 02:03 PM:
教協賣$80蚊o乍... [/quote]

都好低囉, 今日再睇 Comdxx 又加番價了, 6 個月的賣 $69.
(個 咋字係有架, 唔使用 o乍 喎.)

2007-9-27 12:08 i553041
[quote]Originally posted by [i]小白貓[/i] at 2007-9-26 12:59 PM:
我都支持正版,$99-$150咁低,唔知好唔好用呢??? [/quote]
我細佬買左隻金山詞霸2006裝o係佢部notebook度,我用過都真係幾好用,又穩定喎!(呢樣最重要,唔係查幾隻字就話Error,然後close左,就會火滾的了!)而且發音都幾準確的!(金山詞霸已經出到2007了)

我未用過Dreye,而早排聽呀貓姐講話用Dreye有error出現,唔知而家攪成點呢?如果攪唔掂,不妨可以轉用一下金山詞霸的!

2007-9-27 15:16 小白貓
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-27 12:08 PM:
我細佬買左隻金山詞霸2006裝o係佢部notebook度,我用過都真係幾好用,又穩定喎!(呢樣最重要,唔係查幾隻字就話Error,然後close左,就會火滾的了!)而且發音都幾準確的!(金山詞霸已經出到2007了)

我未用過Dreye,而早 ... [/quote]

然兄,先前已買左2個Dr.eye 8.0 專業版,一個是自己用,一個是俾屋企人用的,由於唔同住,所以要買左2個.我自己用的是有error,即是我上次在這區講過的,但我屋企人用的就冇任何問題出現.真奇怪!我曾經去dr.eye 的網站問過,佢地又冇教我怎樣做,我亦有e-mail俾佢地,佢地又冇回覆我,現在都有問題出現,查字是沒有問題的,但翻譯網站例如由英譯繁,就有事啦!我搞左好耐都搞唔掂,可能要移除左去再安裝.
我有圖,你可看看.
要選取資料庫,但又唔知點選取?

[ Last edited by 小白貓 on 2007-9-27 at 03:22 PM ]

2007-9-27 16:07 i553041
[quote]Originally posted by [i]小白貓[/i] at 2007-9-27 03:16 PM:
然兄,先前已買左2個Dr.eye 8.0 專業版,一個是自己用,一個是俾屋企人用的,由於唔同住,所以要買左2個.我自己用的是有error,即是我上次在這區講過的,但我屋企人用的就冇任何問題出現.真奇怪!我曾經去dr.eye 的網站問 ... [/quote]
貓姐,呢篇文章係咪你貼去Dreye討論區發問架?
[url]http://www.dreye.com/tw/bbs/read.phtml?num=3&thread=28808&action=1&[/url]

littlewhitecat (小白貓)!?!?

如果篇文係你貼的話,你話比左有關資料Dreye的技術支援啦喎!佢地無再回覆你點辦嗎?睇番技術支援部的答覆,話之前無用戶反映過呢個問題喎!咁你呢個case都可謂獨一無二了!:59:

[ Last edited by i553041 on 2007-9-27 at 04:14 PM ]

2007-9-27 16:29 小白貓
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-27 04:07 PM:
貓姐,呢篇文章係咪你貼去Dreye討論區發問架?
[url]http://www.dreye.com/tw/bbs/read.phtml?num=3&thread=28808&action=1&[/url]

littlewhitecat (小白貓)!?!?

如果篇文係你貼的話,你話比左有 ... [/quote]

然兄那條問題係我問的,你真好嘢俾你搵到.
佢只係話佢地冇呢個問題出現過,叫我send圖俾佢地,我send左圖去,佢又冇回覆我,最低限度都要教我點去做,要怎樣設定或移除.
再俾一張圖給你看.

2007-9-27 17:10 i553041
[quote]Originally posted by [i]小白貓[/i] at 2007-9-27 04:29 PM:
然兄那條問題係我問的,你真好嘢俾你搵到.
佢只係話佢地冇呢個問題出現過,叫我send圖俾佢地,我send左圖去,佢又冇回覆我,最低限度都要教我點去做,要怎樣設定或移除.
再俾一張圖給你看. [/quote]
貓姐,你係用咩版本o既office架?

2007-9-27 17:27 小白貓
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-27 05:10 PM:
貓姐,你係用咩版本o既office架? [/quote]

唔知乜版本?跟機的,好像是一套的.應該不是2007版,可能是2003版
works 8.

2007-9-28 12:19 i553041
[quote]Originally posted by [i]小白貓[/i] at 2007-9-27 05:27 PM:
唔知乜版本?跟機的,好像是一套的.應該不是2007版,可能是2003版
works 8. [/quote]
你看看那個Access ODBC Driver係咩版本?係版本4.0或以上嗎?
開始-->控制台-->系統管理工具-->
[img]http://neural.cs.nthu.edu.tw/jang/courses/cs3431/student/accessErrorFaq_916718/ODBC_drivers_image_3.gif[/img]

[ Last edited by i553041 on 2007-9-28 at 12:20 PM ]

2007-9-28 14:49 小白貓
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-28 12:19 PM:
你看看那個Access ODBC Driver係咩版本?係版本4.0或以上嗎?
開始-->控制台-->系統管理工具-->
[img]http://neural.cs.nthu.edu.tw/jang/courses/cs3431/student/accessErrorFaq_916718/ODBC_drivers_i ... [/quote]

然兄你睇下.

2007-9-28 16:06 i553041
[quote]Originally posted by [i]小白貓[/i] at 2007-9-28 02:49 PM:
然兄你睇下. [/quote]
個錯誤次序係咪:

1.)先要你選取資料庫,好似你cap出黎第一張圖咁,當你選取左資料庫「tmw.mdb」之後,就彈出你cap出黎的第二張圖,出現錯誤2.)

2.)「ODBC Microsoft Access 驅動程式登入失敗 : 無法使用'l';檔案已在使用中」?

2007-9-28 17:34 小白貓
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-9-28 04:06 PM:
個錯誤次序係咪:

1.)先要你選取資料庫,好似你cap出黎第一張圖咁,當你選取左資料庫「tmw.mdb」之後,就彈出你cap出黎的第二張圖,出現錯誤2.)

2.)「ODBC Microsoft Access 驅動程式登入失敗 : 無法使用'l';檔案 ... [/quote]

然兄,
1 )ODBC Microsoft Access 驅動程式登入失敗 : 無法使用'l';檔案-按確定
2)登入--按確定--資料庫
3)資料庳選取
如我在圖1出現時按取消也可翻譯,但中途會再彈出圖1出來,再按取消,那可能全篇網站已翻譯完成,但就好麻煩要按2-3次取消.
然兄,我以前個IE 7 曾經彈出過好似係DLL 檔遺失,不過我冇理佢,唔知會唔會有關?

2007-9-28 18:33 scau
安裝了 Dr.eye 後有 error 的原因, 我自己就未試過, 有關 Office 問題, 我記得答過呢類問題, 但就唔記得係邊度答過, 搵唔番出黎. 以前同買軟件的老闆吹水時, 佢講過一樣野, 話安裝 Dr.eye 時佢會檢查有沒有安裝 Office, 有的話 D 設定會唔同, 到時會先 Call MS 的 DLL 黎用的, 唔得才用自帶的, 問題如果真的話就係出之 MS Office 了, 在安裝完 Office 後未有執行過裡面的程式, (唔知係全部定祗需某一個) 之後需要使用某個程式時會再執行某類安裝程式序, 如果放著安裝程式的資料夾尚在的話, 佢會自己去找及安裝, 一段時間之後便會正常了, 但找不到的會試二至三次便不再試了, 所以我估你跟機的 Office 係你部機到你手時未有用過 Office, 才會有這問題出現.

2007-9-29 12:56 小白貓
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-9-28 06:33 PM:
安裝了 Dr.eye 後有 error 的原因, 我自己就未試過, 有關 Office 問題, 我記得答過呢類問題, 但就唔記得係邊度答過, 搵唔番出黎. 以前同買軟件的老闆吹水時, 佢講過一樣野, 話安裝 Dr.eye 時佢會檢查有沒有安裝 O ... [/quote]

scau兄,你講得啱!我平時記事簿都好少用,買部機回來至現在一次都冇用過office,咁現在係咪要用下佢?

2007-9-29 20:53 小白貓
office 已經開左齋啦,但都係一樣,dr.eye 移除後再裝過都係一樣,可能係我電腦入面唔知邊度遺失左d資料都唔定,今日搞左成大半日,第日要再搞過.:15:

頁: [1] 2 3